Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
Velikonoční tvoření
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Pálení čarodějnic + májová diskotéka
Májová zábava a pálení čarodějnic
1
Drobečková navigace

Úvod > Obec > Kultura > Exkurse na letiště Václava Havla

Exkurse na letiště Václava Havla



Datum konání:
13.6.2015

Obec a Sbor dobrovolných hasičů uspořádali v sobotu třináctého června exkursi na letiště Václava Havla v Praze. Hlavním organizátorem byl p. Vladimír Pižl, který byl otcem myšlenky tohoto výletu a celý výlet naplánoval a zorganizoval.

                Odjezd ze Sekeřic byl již v 6:30 hodin. Zájezdu se zúčastnilo i několik rodinných příslušníků a přátel nejen občanů ze Sekeřic, ale i známé tváře ze Žlunic.

                První a jediná zastávka byla na dálnici u benzínové pumpy na toaletu, cigárko a kávičku, pak už jsme frčeli přímo na letiště. Díky větší časové rezervě jsme měli ještě dostatek času na prohlídku letištní haly. V devět začala vlastní exkurse. Nejprve jsme se dozvěděli o historii pražského letiště, pak následovala krátká informace o současném stavu a nakonec výhled do budoucna. Po absolvování bezpečnostní kontroly jsme se přesunuli do přistaveného letištního autobusu a následovala podrobná 105 minut dlouhá exkurse přímo ve venkovních prostorách letiště. Z několika desítek metrů jsme měli možnost sledovat starty a přistání různých typů letadel, seznámili jsme se s dráhovým systémem, odbavovacím systémem, vybavením nejmodernější Záchranné a požární služby v České republice, systémem ochrany letiště, poznali jsme nové letecké společnosti, které si Prahu zvolili jako cílovou destinaci a mnoho dalších zajímavých informací ze zákulisí letiště.

                Z Prahy jsme zamířili do Poděbrad, kde jsme se po společném fotografování rozprchli do cukráren, kaváren, na kolonádu, k řece apod. Ve 12:45 jsme se nalodili na parník „Blanice“ a zamířili na soutok Cidliny, kde byl pro nás v restauraci připravený oběd. Smažený nebo vepřový řízek s bramborovým salátem. Po obědě někteří vyrazili pěšky po naučné stezce do Libice nad Cidlinou, někteří zůstali v restauraci. Do autobusu jsme nastupovali již za vydatného deště, který vytrval až do večera.

Celou částku za autobus uhradil obecní úřad, zbylé výlohy pak každý účastník sám.