Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9
Pozvánka na MDŽ
10
11 12 13 14 15
Sekeřická velikonoční ozdobička 2024
16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Drobečková navigace

Úvod > Mladý hasič- původní > Mladý hasič 2017 > Podzvičinský záchranář 2017

Podzvičinský záchranář 2017



Datum konání:
15.4.2017

Na čtvrtý ročník Podzvičinského záchranáře vyjelo naše trio dorostenek ve složení: Barbora Karpašová, Kateřina a Zuzana Sedláčkovi v sobotu patnáctého dubna do Miletína. Soutěž byla stejně jako v loňském roce rozdělena na dva okruhy: technický a zdravověda. Technický okruh prověřil fyzickou zdatnost a obratnost, např. při člunkovém běhu, skákání přes švihadlo, střelbě ze vzduchovky, práci s hasičským materiálem, uzlování nebo slaňování. Naše dorostenky začínaly okruhem zdravovědy, kde si musely v různých kritických situacích poradit nejen s ošetřením vzniklých zranění, ale zároveň správně vyhodnotit nastalou situaci. Na prvním stanovišti nazvaném "Sarajevo" si musely poradit nejen se záchranou zraněných osob po výbuchu bomby, ale i správně zareagovat na fakt, že v místnosti je ještě další časovaná bomba.

Na dalším stanovišti je čekalo prohledání zamořených sklepních prostorů, ve kterých zůstali uvězněné osoby a poskytnout jim první pomoc.

Postupně ještě své teoretické znalosti předvedly v praxi při ošetření poraněné hlavy a otevřené zlomenině stehenní kosti následkem pádu ze žebříku. Zde ošetření komplikovalo podezření na možné poranění páteře. Dále pak u drasticky vypadajícího nabodnutí na kovový předmět v oblasti dutiny břišní. Zde bylo potřeba ošetřit i matku postižené, u které nastal šok a astmatický záchvat.

Vhodnými slovy, klidem a rozvahou zajistily psychickou podporu hysterické ženě, která zůstala uvězněna v bytě poté, co její manžel úmyslně spolkl klíč.

Ani letos nechyběla cvičná masáž srdce a práce s defibrilátorem. Nejjednodušší bylo poslední stanoviště, kde se jednalo o alergickou reakci na čokoládu u malého dítěte.

Celá soutěž byla oproti minulým ročníkům po fyzické stránce znatelně náročnější, zranění autentičtější a soutěžící museli projevit více důvtipu i rozvahy při plnění jednotlivých úkolů.

Naše dorostenky vše zvládly na jedničku a s velkým bodovým náskokem soutěž ve své kategorii vyhrály.